”Med bättre statistikkällor och bättre utvecklade analysmetoder ökar möjligheten till bättre beslut som förhoppningsvis i slutändan ger bättre liv för alla människor på jorden.”
Passa på att göra någon av Lås Upps statistikövningar under dagen.
Hur går det med jämställdheten?om hur normer kring kön genomsyrar samhället och hur detta påverkar män och kvinnor inom olika områden.
Har alla i Sverige samma möjligheter? som visar att Sverige i likhet med alla andra länder har mycket arbete kvar för att alla människor ska ha lika möjligheter i livet.
Kan statistiken göra att vi upptäcker problem som vi inte sett tidigare?
I Sverige finns idag mycket statistik om jämställdhet där kvinnors och mäns villkor jämförs. Det finns dock en brist på statistik och studier om andra gruppers (t.ex. afrosvenskars och transpersoners) situation i samhället. Det pågår nu en diskussion om att i högre utsträckning använda så kallad jämlikhetsdata för att synliggöra jämlikhet och ojämlikhet mellan olika befolkningsgrupper i Sverige. Det handlar om att via enkäter och andra undersökningar samla in statistik om olika gruppers situation utifrån till exempel etnicitet, språk, hudfärg, sexuell läggning och funktion. FN, UNESCO, EU och andra internationella organ rekommenderar användningen av jämlikhetsdata och framhåller även att det är mer demokratiskt, etiskt och vetenskapligt korrekt att låta individer och grupper definiera sig själva på anonym och frivillig basis än att utgå från existerande befolkningsregister där invånarna har blivit kategoriserade i förväg av stat och myndigheter. Läs mer i Vad är jämlikhetsdata? Råd och tips för att arbeta med jämlikhetsindikatorer. Tobias Hübinette. Mångkulturellt Centrum. 2015